Sporten, stress en burn-out

27 November 2019

Sporten, stress en burn-out

Het is geen geheim meer dat lichamelijke en geestelijke gezondheid sterk met elkaar in verbinding staan. Een gezond lichaam helpt bij het gezond houden van de geest en andersom. Hoe werkt dit en hoe kan je hier het beste gebruik van maken?

Sporten tegen stress

Waarom heeft sporten een positief effect op je stressniveau?

We moeten onderscheid maken in verschillende soorten stress. In principe is stress namelijk een gezonde lichamelijke reactie, veroorzaakt door het stresshormoon cortisol. Het helpt ons scherp te blijven in bedreigende situaties. Het wordt een probleem als het stressniveau structureel verhoogd is.

Door te sporten wordt het stressniveau verhoogd en moet je lichaam aan de slag om het hormoonniveau onder controle te krijgen. Deze reactie om een verhoogd stressniveau verlagen is gezond en ‘traint’ je lichaam ook de stressniveaus met andere oorzaken te verwerken. Lees hier meer over in het artikel ‘Sporten tegen stress, werkt het echt?’ https://samengezond.menzis.nl/artikelen/ontspanning/sporten-tegen-stress-werkt-het-echt

Voorkomt sporten een burn-out?

Helaas is een burn-out een serieus en steeds vaker voorkomend probleem. 1 miljoen Nederlanders en zelfs 17% van de werknemers tussen 25 en 35 hebben burn-outklachten. Veel mensen krijgen hiermee te maken. De impact hiervan is groot. Bekijk hier de cijfers van het onderzoek van TNO en CBS.

https://www.monitorarbeid.tno.nl/dynamics/modules/SFIL0100/view.php?fil_Id=149

Een gezonde levensstijl kan helpen een burn-out te voorkomen. Sport en beweging is hier een belangrijk onderdeel van. Het kan functioneren als een uitlaatklep voor stress en kan bijdragen aan het verbeteren van gevoel van voldoening. Daarnaast helpt het je goed te slapen en traint het je lichaam bij het verlagen van je stressniveau.

Alleen sporten is echter niet genoeg. Zorgen voor momenten van ontspanning, voldoende slaap, gezond eten en het beperken van werkdruk zijn belangrijke factoren in het voorkomen van een burn-out. Het belangrijkste hierbij is: ga naar je huisarts en zorg voor professionele hulp.

https://www.thuisarts.nl/overspannen/hoe-herstel-ik-van-burn-out

Sporten met een burn-out

Je hulpverlener zal je leren hoe je je burn-out op een goede manier kan aanpakken. Sport is één van de middelen die kan helpen bij het herstellen van een burn-out. Het kan zorgen voor ontspanning en het verzetten van je gedachten.

Het verschilt per persoon wat de effecten zijn van sporten tijdens een burn-out. Push jezelf niet en bouw het stap voor stap op. Een personal trainer kan je hierbij helpen en een passend programma voor je opstellen, waarbij er rekening wordt gehouden met het advies van je hulpverlener en jouw wensen en grenzen.

Sport kan ervoor zorgen dat je je weer beter in je vel voelt zitten. Je krijgt weer vertrouwen in jezelf en gaat stapje voor stapje weer bewegen. Je kunt bijvoorbeeld met een opbouwend en afwisselend personal trainingsprogramma beginnen en daarna meedoen met een bootcampgroep.

Sterker in het leven staan

Bij Personal Performance Training zijn we ervan overtuigd dat sporten en de ontwikkeling die je op dit gebied doormaakt meer bereikt dan fysieke gezondheid. ‘Sterker in het leven staan’ is daarom ons motto. Wij helpen je graag, ook als je vanuit een lastige positie begint, zoals een burn-out. We willen je helpen het beste uit jezelf te halen en hierin te groeien, zodat je sterker in het leven komt te staan.

Wil jij onderzoeken of sporten voor jouw situatie een goed hulpmiddel is? Neem dan contact met ons op voor een gratis intake.

Recente berichten

Restart

24 September 2023

Restart

All round experience - PT * Cross Gym * Sportvasten

8 June 2023

All round experience - PT * Cross Gym * Sportvasten

Maak jij van je goede voornemen een succes dit jaar?

20 January 2023

Maak jij van je goede voornemen een succes dit jaar?

Sportvasten, iets voor jou?

6 December 2022

Sportvasten, iets voor jou?

Om je de best mogelijke ervaring te bieden op onze website, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.
Bekijk onze cookie policy hier.