Hoeveel moet ik bewegen?

26 September 2019

Hoeveel moet ik bewegen?

Sport en beweging is belangrijk voor iedereen. Men wordt zich hier steeds meer van bewust. Maar hoeveel moeten we eigenlijk bewegen?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moet de vraag eigenlijk specifieker gesteld worden. De vraag is eigenlijk: wat wil ik bereiken met sporten, en hoeveel beweging is nodig om dit doel te bereiken?

Het Voedingscentrum geeft op haar site een richtlijn voor de hoeveelheid beweging die een gezond mens nodig heeft in de week. Zij geven de volgende tips:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week activiteiten die matige of zwaar intensieve inspanning vereisen, verspreid over diverse dagen.
  • Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen).
  • Voorkom veel stilzitten.

Matig intensief bewegen telt mee als je hartslag en je ademhaling iets omhoog gaan, maar waarbij praten mogelijk blijft. Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin vallen hieronder.

Bij zwaar intensief bewegen ga je zwaarder ademhalen en soms hijgen of puffen. Voorbeelden zijn hardlopen, wielrennen en sporten zoals voetbal en hockey. Zitten, liggen of staande activiteiten waarbij je rechtop staat of licht beweegt, zoals koken, boodschappen doen of darten tellen niet mee.

Wat wil je bereiken met bewegen?

Ben je gezond en wil je dat op de lange termijn zo houden, dan zijn dit goede richtlijnen om op te volgen.

Dit wordt anders als je doel verandert. Voor de verschillende doelen, zijn verschillende aanpakken nodig. Wil je bijvoorbeeld meer spieren opbouwen, gewicht verliezen of trainen voor een triatlon, dan heb je een ander programma nodig.

Bij het opstellen van een persoonlijk sportprogramma houden we rekening met de volgende belangrijke vragen:

  • Wat zijn jouw persoonlijke doelen?
  • Wat is de status van jouw conditie en gezondheid op dit moment?
  • Zijn er andere zaken in jouw leven die van invloed kunnen zijn op jouw doelen?

Realistische doelen voor beweging

Het is van groot belang je doelen zo concreet en realistisch mogelijk te formuleren. Heldere verwachtingen, voorkomen teleurstellingen. Een personal trainer helpt jou met het formuleren van je doelen.

Uiteindelijk is het de bedoeling regelmatig te blijven bewegen, ook als je doel in eerste instantie is bereikt. De personal trainer leert je hoe je je training op een verantwoorde manier opbouwt, zonder je lichaam te forceren. Dit zijn handige tools om het makkelijker te maken om in beweging te blijven.

Routine opbouwen en vasthouden

Met personal training kunnen we je ook helpen om routine op te bouwen in het bewegen. Tijdens een personal training programma kijken we niet alleen naar de tijd die je elke week bij ons bent, maar juist ook wat je in de rest van de tijd kan doen om dichter bij je doelen te komen. Dit kunnen veranderingen in voedsel, leefstijl of beweging zijn. De personal trainer helpt je om een gezonde routine op te bouwen, die je na het personal training programma kunt blijven volhouden.

Met een personal training programma bereik je niet alleen je specifieke doel, maar houd je daarnaast een vaste basis aan sport en beweging. Je hebt geleerd om ook na je programma te blijven voldoen aan de minimale beweging die je elke week nodig hebt.

Heb je vragen over welke training voor jou geschikt is, of wil je een intake komen doen bij een van onze personal trainers? Neem dan contact met ons op.

Recente berichten

Restart

24 September 2023

Restart

All round experience - PT * Cross Gym * Sportvasten

8 June 2023

All round experience - PT * Cross Gym * Sportvasten

Maak jij van je goede voornemen een succes dit jaar?

20 January 2023

Maak jij van je goede voornemen een succes dit jaar?

Sportvasten, iets voor jou?

6 December 2022

Sportvasten, iets voor jou?

Om je de best mogelijke ervaring te bieden op onze website, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.
Bekijk onze cookie policy hier.