Gebruik jij deze bewezen ‘superfoods’ al?

31 May 2022

Gebruik jij deze bewezen ‘superfoods’ al?

Deze keer een artikel over “superfoods” broccoli, bosbessen, koffie en uien.

Broccoli

Broccoli is een krachtpatser. Het zit boordevol vezels, vitamine C, A, K, B-9 en kleine hoeveelheden kalium en fosfor. Het heeft ook een hoog gehalte aan glucoraphanine, dat wordt omgezet in sulforafaan. Sulfforafaan neutraliseert gifstoffen en vermindert ontstekingen. Het is gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van de incidentie van cholerische aandoeningen en oxidatieve stress. Het regelt ook cholesterol en bloedsuiker (1).Kruisbloemige groenten zoals broccoli zitten boordevol indool-3-carbinol, wat bepaalde soorten kanker helpt voorkomen. Broccoli is een voedzaam, hoog volume voedsel, perfect voor vetverlies en gezondheid. Het activeert je maag-mechanoreceptoren, die verzadigingssignalen veroorzaken. Dat betekent dat broccoli je helpt een vol gevoel te krijgen zonder calorieën op te slaan, ongeveer zoals een beer in winterslaap 🙂 

Bosbessen

Behalve dat ze heerlijk zijn, zitten bosbessen ook boordevol ontstekingsremmende, antioxiderende en kankerbestrijdende verbindingen, plus vezels. Bosbessen bevatten een supercharged polyfenol genaamd anthocyanine. Anthocyanines hebben vele voordelen. Ze kunnen helpen bij het behandelen of voorkomen van:

  • Hartziekte
  • leverziekte
  • Verkoudheid, griep en andere virale infecties
  • Hoge bloeddruk

Bosbessen bevatten ook cyanidine-3-glucoside of C3G. Een belangrijk onderdeel van C3G, het reguleert de glucosespiegels, verhoogt de insulinegevoeligheid, beperkt de gewichtstoename en verbetert de activiteit van bruin vetweefsel. Onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van bosbessen sommige metingen van cognitieve prestaties kan verbeteren, zoals korte- en langetermijngeheugen en ruimtelijk geheugen. Bosbessen bevatten dus allerlei stoffen voor een lang, gezond en krachtig leven.

Koffie

Jarenlang werd gedacht dat koffie een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaakte. Deze mythen blijken niet te kloppen, koffie is nu de belangrijkste bron van antioxidanten. Voordelen van koffie zijn:

  • Verbetert de gezondheid van de lever en verminder cirrose met 43%.
  • Vermindert diabetesrisico met 11% met slechts een kopje per dag.
  • Vermindert het risico op orgaan-, keelholte-, lever-, colon-, prostaat-, endometrium-, melanoom- en longkanker.
  • Verbetert de gezondheid van de hersenen door de snelheid van cognitieve achteruitgang en de ophoping van amyloïde-eiwit te vertragen 
  • Verlaagt het risico op depressie aanzienlijk.

Drink je koffie wel verstandig

Als je erop vertrouwt om een ​​slaaptekort te overwinnen met koffie, dat is een minder goed idee. Cafeïne blokkeert adenosine, waardoor je niet vermoeid raakt. Als je de hele dag koffiedrinkt, veroorzaakt dit een opeenstapeling van problemen. Kortom zorg dat je goede nachtrust krijgt, in plaats van slechte nachtrust te compenseren met teveel koffie. Cafeïne heeft een halfwaardetijd van 4-6 uur, wat betekent dat gedurende 4-6 uur de helft van de cafeïne die je consumeert nog in je systeem zit. 

Uien

Ja echt waar, Uien als superfood……Uien zitten vol antioxidanten en zijn antiviraal, antibioticum en ontstekingsremmend van aard. Van uien is aangetoond dat ze de sterftecijfers door coronaire hartziekte verlagen, en het is aangetoond dat ze alle soorten kankercelgroei remmen, inclusief darm- en leverkanker.

Ze hebben ook een handvol krachtige componenten:

Uien bevatten allicine, waarvan is aangetoond dat het hartaandoeningen vermindert en helpt de bloeddruk onder controle te houdenUien zitten vol met flavonoïden, zoals quercetine, een krachtige zink ionofoor, wat betekent dat het zink naar het centrum van cellen duwt om te voorkomen dat virale cellen zich voortplanten. Quercetine is ook een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer met antibiotische eigenschappen. Uien bevatten GPCS, dat de afbraak van bot remt.

Bronnen

  • van Lieshout EM et al. Effects of the sulforaphane analog compound 30, indole-3-carbinol, D-limonene or Relafen on glutathione S-transferases and glutathione peroxidase of the Rat Digestive Tract. Biochim Biophys Acta. 1998 Mar 2;1379(3):325-36. PubMed.
  • Kalt W et al. Recent research on the health benefits of blueberries and their anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236. PubMed.
  • Liu J et al. Anthocyanins: promising natural products with diverse pharmacological activities. Molecules. 2021 Jun 22;26(13):3807. PubMed.
  • Travica N et al. The effect of blueberry interventions on cognitive performance and mood: A systematic review of randomized controlled trials. Brain Behav Immun. 2020 Mar;85:96-105. PubMed.
  • Faber TA et al. Protein digestibility evaluations of meat and fish substrates using laboratory, avian, and ileally cannulated dog assays. J Anim Sci. 2010 Apr;88(4):1421-32. PubMed.
  • Rajaei E et al. The effect of omega-3 fatty acids in patients with active rheumatoid arthritis receiving DMARDs therapy: Double-blind randomized controlled trial. Glob J Health Sci. 2016 Jul;8(7):18–25. PMC.
  • Peter S et al. A fish a day, keeps the cardiologist away! – a review of the effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system. ndian J Endocrinol Metab. 2013 May-Jun;17(3):422–429. PMC.
  • Emamat H et al. The effects of onion consumption on prevention of nonalcoholic fatty liver disease. Indian J Clin Biochem. 2018 Jan;33(1):75-80. PubMed.
  • Cell Press. Want more efficient muscles? eat your spinach. ScienceDaily. February 4, 2011.
  • Porcelli S et al. Effects of a Short-Term High-Nitrate Diet on Exercise Performance. Nutrients. 2016 Sep;8(9):534. PMC.
  • Ovaskainen ML et al. Dietary intake and major food sources of polyphenols in Finnish adults. The Journal of nutrition. J Nutr. 2008 Mar;138(3):562-6. PubMed.
  • Heath RD et al. Coffee: The magical bean for liver diseases. World J Hepatol. 2017 May 28;9(15):689–696. PMC.
  • Bhupathiraju SN et al. Changes in coffee intake and subsequent risk of type 2 diabetes: three large cohorts of US men and women. Diabetologia. 2014 Jul;57(7):1346-54. PubMed.
  • Wang A et al. Coffee and Cancer Risk: A meta-analysis of prospective observational studies. Sci Rep. 2016;6:33711. PMC.
  • Gardener SL et al. Higher coffee consumption is associated with slower cognitive decline and less cerebral AΒ-amyloid accumulation over 126 months: Data from the Australian imaging, biomarkers, and Lifestyle Study. Front Aging Neurosci. 2021 Nov 19;13:744872. PubMed.
  • Navarro AM et al. Coffee consumption and the risk of depression in a middle-aged cohort: The sun project. Nutrients. 2018 Sep;10(9):1333. PMC.
  • Wetli HA et al. A gamma-glutamyl peptide isolated from onion (Allium cepa L.) by bioassay-guided fractionation inhibits resorption activity of osteoclasts. J Agric Food Chem. 2005 May 4;53(9):3408-14. PubMed.

Recente berichten

Maak jij van je goede voornemen een succes dit jaar?

20 January 2023

Maak jij van je goede voornemen een succes dit jaar?

Sportvasten, iets voor jou?

6 December 2022

Sportvasten, iets voor jou?

Terug in je ritme

29 August 2022

Terug in je ritme

Gebruik jij deze bewezen ‘superfoods’ al?

31 May 2022

Gebruik jij deze bewezen ‘superfoods’ al?

Om je de best mogelijke ervaring te bieden op onze website, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.
Bekijk onze cookie policy hier.