Gebruik jij deze bewezen ‘superfoods’ al?
Deze keer een artikel over “superfoods” broccoli, bosbessen, koffie en uien.
Broccoli
Broccoli is een krachtpatser. Het zit boordevol vezels, vitamine C, A, K, B-9 en kleine hoeveelheden kalium en fosfor. Het heeft ook een hoog gehalte aan glucoraphanine, dat wordt omgezet in sulforafaan. Sulfforafaan neutraliseert gifstoffen en vermindert ontstekingen. Het is gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van de incidentie van cholerische aandoeningen en oxidatieve stress. Het regelt ook cholesterol en bloedsuiker (1).Kruisbloemige groenten zoals broccoli zitten boordevol indool-3-carbinol, wat bepaalde soorten kanker helpt voorkomen. Broccoli is een voedzaam, hoog volume voedsel, perfect voor vetverlies en gezondheid. Het activeert je maag-mechanoreceptoren, die verzadigingssignalen veroorzaken. Dat betekent dat broccoli je helpt een vol gevoel te krijgen zonder calorieën op te slaan, ongeveer zoals een beer in winterslaap 🙂
Bosbessen
Behalve dat ze heerlijk zijn, zitten bosbessen ook boordevol ontstekingsremmende, antioxiderende en kankerbestrijdende verbindingen, plus vezels. Bosbessen bevatten een supercharged polyfenol genaamd anthocyanine. Anthocyanines hebben vele voordelen. Ze kunnen helpen bij het behandelen of voorkomen van:
- Hartziekte
- leverziekte
- Verkoudheid, griep en andere virale infecties
- Hoge bloeddruk
Bosbessen bevatten ook cyanidine-3-glucoside of C3G. Een belangrijk onderdeel van C3G, het reguleert de glucosespiegels, verhoogt de insulinegevoeligheid, beperkt de gewichtstoename en verbetert de activiteit van bruin vetweefsel. Onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van bosbessen sommige metingen van cognitieve prestaties kan verbeteren, zoals korte- en langetermijngeheugen en ruimtelijk geheugen. Bosbessen bevatten dus allerlei stoffen voor een lang, gezond en krachtig leven.
Koffie
Jarenlang werd gedacht dat koffie een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaakte. Deze mythen blijken niet te kloppen, koffie is nu de belangrijkste bron van antioxidanten. Voordelen van koffie zijn:
- Verbetert de gezondheid van de lever en verminder cirrose met 43%.
- Vermindert diabetesrisico met 11% met slechts een kopje per dag.
- Vermindert het risico op orgaan-, keelholte-, lever-, colon-, prostaat-, endometrium-, melanoom- en longkanker.
- Verbetert de gezondheid van de hersenen door de snelheid van cognitieve achteruitgang en de ophoping van amyloïde-eiwit te vertragen
- Verlaagt het risico op depressie aanzienlijk.
Drink je koffie wel verstandig
Als je erop vertrouwt om een slaaptekort te overwinnen met koffie, dat is een minder goed idee. Cafeïne blokkeert adenosine, waardoor je niet vermoeid raakt. Als je de hele dag koffiedrinkt, veroorzaakt dit een opeenstapeling van problemen. Kortom zorg dat je goede nachtrust krijgt, in plaats van slechte nachtrust te compenseren met teveel koffie. Cafeïne heeft een halfwaardetijd van 4-6 uur, wat betekent dat gedurende 4-6 uur de helft van de cafeïne die je consumeert nog in je systeem zit.
Uien
Ja echt waar, Uien als superfood……Uien zitten vol antioxidanten en zijn antiviraal, antibioticum en ontstekingsremmend van aard. Van uien is aangetoond dat ze de sterftecijfers door coronaire hartziekte verlagen, en het is aangetoond dat ze alle soorten kankercelgroei remmen, inclusief darm- en leverkanker.
Ze hebben ook een handvol krachtige componenten:
Uien bevatten allicine, waarvan is aangetoond dat het hartaandoeningen vermindert en helpt de bloeddruk onder controle te houdenUien zitten vol met flavonoïden, zoals quercetine, een krachtige zink ionofoor, wat betekent dat het zink naar het centrum van cellen duwt om te voorkomen dat virale cellen zich voortplanten. Quercetine is ook een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer met antibiotische eigenschappen. Uien bevatten GPCS, dat de afbraak van bot remt.