Trainen voor een operatie: Kan dat?
Hoewel we allemaal hopen op een zo goed mogelijke gezondheid, kan het iedereen helaas overkomen dat er een operatie of andere medische ingreep nodig is. Vaak hebben deze ingrepen, zowel lichamelijk als psychisch, een hoop impact. Welke mogelijkheden heb je in aanloop naar een operatie of andere ingreep om je conditie zo goed mogelijk te houden en is dit verstandig om te doen?
Overleg voordat je gaat trainen altijd eerst met je huisarts. Elke situatie is anders en kan op basis van gegevens verstrekt door de huisarts afwijken of aangepast moeten worden.
Waarom trainen voor een operatie?
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat, wanneer patiënten een goede voorbereiding op een (zware) medische ingreep hebben, er minder kans is op complicaties en de gemiddelde hersteltijd aanzienlijk korter kan zijn.
In de volgende artikelen zijn voorbeelden hiervan beschreven:
Operatie voor de boeg? Zorg dat je fit bent!
Patiënten herstellen sneller van een operatie als ze een intensief trainingsprogramma volgen
Thuis trainen voor operatie om complicaties te voorkomen
De natuurlijke reactie om het juist rustiger aan te gaan doen, blijkt niet altijd gunstig voor het vergroten van de kans op spoedig herstel en het voorkomen van complicaties.
Een fit lichaam, dat voorbereid is op een operatie, is beter in staat om snel te herstellen. Heb je een ingreep voor de boeg? Dan is het dus zeker verstandig eens te vragen bij je behandelend arts of huisarts of het verstandig is om extra te gaan trainen in voorbereiding op de ingreep.
Wat kan er wel en wat kan er niet?
Het laatste wat je wilt voor een operatie is geblesseerd raken. Het is nodig om zo gericht mogelijk te trainen, zonder hierbij te belasten op een verkeerde of te zware manier. Hier kan een personal trainer mee helpen. Onder meer door een gericht trainingsprogramma op te stellen, op basis van de instructies van de arts. Daarnaast geeft een personal trainer veel aandacht aan de manier waarop het trainingsprogramma wordt uitgevoerd. Hiermee houdt hij in de gaten of de oefeningen niet geforceerd worden uitgevoerd en of het risico op blessures op andere manieren wordt vergroot.
Op welke manier trainen?
Er zijn veel verschillende manieren om trainingen uit te voeren. Van oefeningen thuis op de bank, tot werken met fitnessapparatuur of andere hulpmiddelen. Door variatie in het programma aan te brengen houdt de personal trainer de trainingen behapbaar en verkleint het risico op overbelasting.
Tijdens een intake is er ruimte om de wensen en mogelijkheden te bespreken met je personal trainer. Zo is het ook mogelijk om oefeningen op een juiste manier aan te leren en daarna (voornamelijk) thuis uit te voeren. De kwaliteit van training, het beperken van risico’s op blessures en het richten op concrete doelen staat centraal.
Hoe lang van tevoren moet ik beginnen met trainen?
Een betere conditie opbouwen is altijd waardevol, maar er is een verschil tussen trainen voor algemene verbetering en specifiek trainen voor een medische ingreep. Over het algemeen gaat het in het laatste geval om een periode van 4 tot 8 weken voorafgaand aan de ingreep. Ook in minder dan vier weken is vaak nog veel mogelijk, dus voel je niet geremd om ook kort voor een ingreep nog een intake te plannen. Weet je dat je hiervoor wilt gaan trainen? Ons advies is om dit zo snel mogelijk in gang te zetten, zodat we het gezamenlijk kunnen plannen.
Aanpak
Wil je trainen voor een operatie of andere medische ingreep? Dan kan je het beste het volgende doen:
- Contact opnemen met behandelend arts
Neem contact op met je behandelend arts en leg uit dat je (ter voorbereiding op de ingreep) graag wilt trainen. Vraag hierbij specifiek of er dingen zijn die belangrijk zijn om te trainen, en wat er juist niet extra belast moet worden.
Als er nog geen exacte datum van de ingreep bekend is, is het handig om te vragen om een indicatie wanneer de ingreep ongeveer plaats kan vinden. - Plan een intake
Plan een intake met een van onze personal trainers. Geef hierbij duidelijk aan dat je van plan bent om te trainen als voorbereiding op een ingreep. Het kan zijn dat wij hiervoor eerst contact met je opnemen om wat meer informatie te vragen, zodat wij de intake goed kunnen voorbereiden. - Maak een tijdsschema
Onze ervaring is dat het heel fijn is om in een periode van afwachten (voor een ingreep) zelf iets te kunnen doen. Dit geeft een vorm van controle en het idee dat je alles hebt gedaan om goed voorbereid een operatie in te gaan. Hiervoor maken we een tijdsschema, zodat je weet waar we naartoe werken.