Zware weerstand of meer herhalingen voor buikspiertraining?
Dit artikel is geschreven door Kyle Brown een health en fitness expert in U.S.A
De ervaren fitness enthousiast heeft zich ontwikkeld met functionele core-oefeningen om betere buikspieren te krijgen. Helaas denken de meeste sporters dat ze met honderd crunches en sit-ups wel even dat buikvet gaan verbranden. Dit is helaas minder waar. Ze zijn slachtoffer geworden van de marketing mythes (1). Dat je buikvet kan verliezen door crunches of sit-ups te doen en (2). Dat je buikspieren anders moet trainen dan de rest van het lichaam. De waarheid is dat je buikspieren hetzelfde reageren als ieder andere spiergroep in het lichaam.
Veel mensen denken dat ze door zeer regelmatig en veel herhalingen zonder weerstand wel even dat buikvet gaan verliezen. Ze denken dat wanneer een spier bedekt is met lichaamsvet het wel weggaat als je het traint en het zich dan beter gaat vormen. In tegenstelling tot dat geloof is er geen manier om buikvet kwijt te raken door buikspier oefeningen te doen. Was dit wel het geval dan had iedereen die kauwgom kauwt nu smalle gezichtjes gehad.
De andere mythe is dat je de buikspieren anders moet trainen dan de rest van het lichaam. Vele geloven dat je buikspieren elke dag moet gaan trainen zonder weerstand en erg veel herhalingen moet maken, de voornaamste reden waarom vrouwen niet te veel gewicht toe willen voegen aan buikspier oefeningen. Is dat ze denken dat ze te” gespierd” worden. Ze willen hun spieren ”toned” krijgen en vooral niet teveel spieren kweken. Helaas is er niet zoiets als toning van een spier. Spieren kunnen alleen groeien of afnemen. Dit geldt voor alle spiergroepen in het lichaam.
Het doel achter het trainen van de buikspieren met weerstand is om ze stress te geven op het punt waar zij zich moeten aanpassen onder zware omstandigheden. dit heet het ”overload principe”. Het menselijk lichaam is constant bezig om zich te ontwikkelen en aan te passen aan stress of het gebrek aan stress. Wanneer je het lichaam bloot stelt aan stress (lichamelijke inspanning) zal het er alles aan doen om zich aan die situatie aan te passen. Indien zich in de toekomst nog een keer zo’n situatie zich aanbiedt. Het lichaam kan dan beter met de stress (lichamelijke inspanning) omgaan.
Dit soort concepten klinken logisch in de oren bij de doorgewinterde fitness enthousiast. Ze zullen echt niet denken dat hun armen er beter uit gaan zien wanneer ze 400 curls maken met een dumbell 7 dagen per week. Om het resultaat wel te halen moet je aan krachttraining doen 2-4 per week, met gemiddeld tot zware weerstand, gemiddelde herhalingen, rust er tussen door en een afwisseling van oefeningen om het gewenste resultaat te behalen. Denk aan: TRX, Medicine ball, ropes, dumbells etc.
Ik hoop dat u hiermee aan de slag kan.
Sportieve groet,
PPT
Referenties: 1.McArdle, WD, Katch, FI and Katch, VL (2000). Essentials of exercise physiology(2nd ed). Baltimore: Lippincott, Williams, & Wilkins.